fbpx

VIINIT MODERNIIN JOULUPÖYTÄÄN

Joulu on monelle tärkeä juhla ja pyhien ruokavalmistelut aloitetaankin miettimällä joulun ruokakokonaisuutta. Perinteinen joulupöytä voidaan nykyään korvata myös moderneilla vaihtoehdoilla. Silloin viinisuosituksetkin kannattaa miettiä uudelleen, tukemaan uudenlaisia ruokavaihtoehtoja.

Moderni nautiskelija tarjoaa kalapöydän asemasta alkuruuaksi vaikkapa sushia tai perulaislähtöistä cevicheä. Tähän viininä sopii hieman mineraalinen Riesling, jossa yhdistyy kalan rasvaisuuteen viinin moniulotteiset hapot. Mätiä modernissa joulupöydässä taas tarjoillaan valmiina pieninä leipäisinä ja silloin on varminta valita juomaksi kuohuvaa, joko puolikuivaa kuohuviiniä tai hedelmäistä samppanjaa.

Joulun alkuruokana voi tarjota myös trendikkääseen lähi-itämaiseen tapaan erilaisia tahnoja ja dipattavaa naan-leipää. Silloin viiniksi kannattaa valita kevyt ja hedelmäinen uuden maailman Pinot Noir- tai Merlot-rypäleestä tehty punaviini, jolloin hedelmäiset aromit tasapainottavat tahnojen mausteisia aromeja. Monen joulu on jo kasvisvoittoinen ja joulupöydän kasvisruokien kanssa kannattaa räätälöidä omat viininsä. Rosollia mukaileva sinihomejuusto-punajuuricarpaccio on erinomainen vaihtoehto joulun alkuruuaksi ja siihen voi yhdistää joko hieman rustiikkisemman espanjalaisen Tempranillon tai hedelmäisemmän Shiraz-punaviinin.

Kalkkuna on yleistynyt monissa suomalaispöydissä ja sen kanssa voi tarjota keskieurooppalaiseen tapaan, vaikka paahdettua punakaalia saksanpähkinöillä. Silloin niin kuin monissa muissa miedon yrttisissä kanaruuissa, valkoviininä kannattaa tarjoa hieman teräksessä kypsynyttä Chardonnaytä. Modernin joulun vaihtoehto on myös aasialaishenkiset ruuat, jotka vaativat viiniltä hieman erilaista otetta. Mausteiset, jopa tuliset ruuat sopivat parhaiten hedelmäisten viinien kera, on sitten puna- tai valkoviineistä. Viinien tulee olla myös aika kevyitä.

Sisältä punaiseksi jätettävä lohi maistuu juhlaruokana, vaikka kermaisen kastikkeen kera. Silloin valkoviiniltä vaaditaan kuivuutta ja jopa hieman mineraalisuutta, johon vastaa erilaiset kuivat Sauvignon Blanc- ja Riesling- rypäleestä valmistetut viinit. Punaviiniä voi hyvin tarjoilla lohen kanssa, mutta silloin kannattaa välttää tanniinisia punaviinejä.

Mehevät sisäfileepihvit ovat oivaa joulun juhlaruokaa. Niiden kanssa maistuvat parhaimmilta voimakkaan täyteläiset, tanniiniset punaviinit, ja kun pihviin yhdistetään vielä punaviinikastike, niin juhla-ateria on valmis. Pihviviineiksi ovat oivia esimerkiksi Amaronet, eteläamerikkalaiset Tannatit ja kypsytetyt Cabernet Sauvignonit.

Jälkiruoka on tärkeä osa juhla-ateriaa. Suklaajälkiruokien kanssa maistuu punainen, makea jälkiruokaviini. Nämä viinit käyvät myös joulupöydän konvehtien kera. Juustot kannattaa kattaa juhlapöytään. Kovien, kypsytettyjen juustojen kanssa voi valita rustiikkisen punaviinin kuten Amarone. Kermaisempien juustojen seuraan taas sopii tammessa kypsytetty Chardonnay tai vaikka Cabernet Sauvignon. Sinihomejuuston kanssa taas viihtyy hieman makeampi valkoviini.

Joulunajan nautiskeluviinejä kannattaa hyödyntää pienen makupalan kuten juustopöydästä jääneen juustopalan tai viimeisen konvehdin kanssa.

Teksti Aniko Lehtinen

VINKKEJÄ JOULUPÖYDÄN VIINEIKSI:

SCHLOSS REINHARTSHAUSEN HATTENHEIMER WISSELBRUNNEN KABINETT

BELLINGHAM OLD VINE CHENIN BLANC

THE RIVER GARDEN CHARDONNAY

LA PETITE PERRIER SAUVIGNON

LA PETITE PERRIER PINOT NOIR

VILLA MARIA SEDDON PINOT NOIR

GARZÓN TANNAT RESERVA

ANTICHE TERRE AMARONE MEZZO MONTE

PILLITTERI RED LEAF ICEWINE