fbpx

Viinitärpit sienisesonkiin

Suomalainen sienikausi on parhaimmillaan syyskuussa, ja hyvin valmistettu sieniruoka on gastronominen elämys joka ansaitsee sille sopivan viinin. Tässä Vingruppenin neljä tärppiä hyväksi sieniviiniksi. Linkkien kautta pääsee suoraan Alkon tuotesivuille, joista viinien myymäläsaatavuuden voi tarkistaa tai tilata suoraan verkkokaupasta.

Edetària Via Terra Blanc (14,99€) on tänä vuonna lanseerattu uutuusviini DO Terra Altan alueelta Kataloniasta. Vaaleasta Garnacha-rypäleestä valmistettu viini on miellyttävän kevyt, mutta sen profiili on mineraalinen ja yrttinen, vastaten hyvin sienten metsäisiä aromeja. Viinin tämänhetkinen vuosikerta on saanut 91 pistettä Wine Spectator -lehdeltä.

Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken (11,99€) on suosittu saksalainen Riesling ja hintaisekseen kerrassaan mainio. Hapokas ja napakka, sitruksinen Riesling sopii esimerkiksi kanttarellipiirakalle ja muille ruoille, joissa on pientä makeutta vaikkapa karamellisoidun sipulin myötä.

Punaviinit voivat olla yhtä lailla erinomaisia sieniviinejä. Tämän todistaa varsinkin espanjalainen Tandem Ars Nova (16,25€), joka valittiin elokuussa Helsingin Sanomien Viikon Viiniksi neljän tähden arvosanalla. Tästä voit lukea jutun (maksumuurin takana). Tandem Ars Nova sai kehuja mm. kehittyneestä rakenteesta, metsäisistä aromeista ja ryhdikkäästä hapokkuudesta, joka tekee siitä erinomaisen viinin kermaisille kanttarelliruoille.

Toinen punainen viinisuosituksemme on chileläinen pientuotantoa edustava Koyle Don Cande Cinsault (15,90€). Viini on tehty vanhan paikallisen viinintekoperinteen mukaan ja sen Cinsault-rypäleet tulevat yli 70 vuotta vanhoista köynnöksistä. Tuloksena on mehukas ja marjaisa viini, jota tasapainottaa mausteisuus ja yrttisyys. Viini sopii siis vähän tuhdimmille ruoille, esimerkiksi paistettujen sienten seuraan.